Invisalign Şeffaf Plak

Invisalign şeffaf plak apareyleri, ortodontik tedaviler dahilinde ihtiyaç duyulan diş düzenleyici aparatlar olarak işlev görmektedir.

Invisalign şeffaf plak üretimleri, çapraşık diş problemi yaşayan ve diş teli kullanmak istemeyen hastalar için imal edilmektedir. Şeffaf plak formunda üretilen ve portatif kullanım imkanı sunan bu plaklar, tedavi süresi boyunca estetik bir şekilde dişlerin düzenlenmesini sağlamaktadır.

Invisalign Tedavisi

Invisalign tedavisi, yüksek teknoloji ve kişiye özel tasarımlarıyla hazırlanan şeffaf plaklar kullanılarak yapılan bir ortodontik tedavi yöntemidir. Şeffaf yapıları sayesinde son yıllarda ortodonti tedavi yöntemleri arasında en sık tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Diş telleri gibi dişe sabit olmayan şeffaf plaklar, yemek yerken ya da ağız temizliği yapılırken rahatlıkla çıkartılabilmektedir.

Şeffaf plak kullanımı sayesinde istenilen diş dizilimine sahip olunabilmektedir. Her yaştan kişiye uygulanabilmesi açısından oldukça avantajlı bir tedavi yöntemidir. Invisalign tedavisi hastalara;

  • Şeffaf yapıları sayesinde estetik bir görüntü sağlamaktadır
  • İstenildiği zaman rahatlıkla çıkartılabilir ve takılabilir
  • İnce yapıları sayesinde kişiye rahatsızlık vermez
  • Yemek yerken veya ağız temizliği yapılırken kolaylıkla çıkartılabilir
  • Dişlerde oluşabilecek çürüklere ya da diş eti rahatsızlıklarına kolaylıkla müdahale edilebilir

gibi, farklı alanlarda avantajlar sağlamaktadır. Şeffaf plak tedavisinden sonra ortalama 7-8 gün alışma evresi bulunmaktadır. Bu alışma evresi içerisinde konuşmada bozukluklar görülebilmektedir. Şeffaf plak kullanımı süresi günlük ortalama 20 saat olması gerekmektedir. Diş tellerine kıyasla uygulama zamanı daha kısadır. Bu nedenden dolayı hekim tarafından verilen talimatlara uygun şekilde hareket edilmelidir.

Invisalign Tedavisi Süreci

Invisalign tedavi süreçleri, kişiye özel olarak planlanmasından dolayı hastadan hastaya değişiklik gösterebilmektedir. Bu tedavide hastanın en kısa sürede diş yapısındaki bozuklukların düzeltilmesine yönelik şeffaf diş plakları tasarlanmaktadır. Fakat her hastanın diş çarpıklık seviyesi, diş-çene ilişkisi veya dişlerin genel yapısı aynı olmadığı için farklı sürelerde ve farklı plaklar ile tedavi uygulanmaktadır. Ortalama tedavinin süreci bir ya da bir buçuk yıl sürebilmektedir.

Tedaviye başlanılmadan önce uzman ortodontistler tarafından hasta muayene edilmektedir. Daha sonrasında tespit edilen rahatsızlıklar hastayla paylaşılır ve hangi tedavi yöntemine başvurulacağı kararlaştırılmaktadır. Invisalign tedavisine başlanılmadan önce ilk olarak bilgisayar teknolojisi kullanılarak hastanın ağız ve diş ölçüleri alınır.

Invisalign Şeffaf Plak

Daha sonrasında elde edilen bu ölçülere göre şeffaf plaklar tasarlanmaktadır. Tasarım sonrası dişleri ideal pozisyona getirebilmek amacı ile her biri dişleri 0.25’er mm iten plaklar halinde seri olarak üretilmektedir. Hastaya uygun olan bu plaklar günlük ortalama 20 saat kullanılmalıdır. Tedavinin ilerleyen süreçlerinde hekim tarafından farklı plaklarda kullanılabilmektedir.

Şeffaf Plak Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Diş dizilimleri ve çene yapısı birçok nedenlerden dolayı bozulabilmektedir. Bu nedenlerden bazıları; doğumsal anomaliler, ağız ve dil hareketlerine bağlı alışkanlıklar, çocukken geçirilen bazı hastalıklar ve kalıtsal etkenler olarak bilinmektedir. Son yıllarda bu sorunların giderilmesinde en popüler olan tedavi yöntemi invisalign tedavisidir. Günümüzde bu tedavinin kullanıldığı rahatsızlıklar;

‘’Aşırı Derecede Çapraşık’’

Halk arasında diş yamukluğu olarak da bilinen çapraşıklık, çocukluk döneminde dökülen süt dişlerinin yerine gelen dişlerin yamuk yerleşmesi halinde meydana gelmektedir. Bu çapraşıklıklar sonucunda diş eti iltihaplarına ya da diş çürüklerine neden olmaktadır. Şeffaf plaklar sayesinde kısa sürede dişte oluşan çapraşıklık düzeltilebilmektedir.

“Aralık Diş”

İki diş arasında oluşan boşluğa aralık diş rahatsızlığı denmektedir. Bu sorun doğuştan olabileceği gibi sonradan da oluşabilmektedir. Bir dişin çekilmesinden sonrada dişler arasında boşluklar meydana gelmektedir. Bu boşlukların engellenmesi ve tamamen kapanması için şeffaf plak kullanılmaktadır.

‘’Underbite’’

Çenenin kapatılmasından sonra alt çenenin, üst çeneye göre daha önde durması durumuna denmektedir. Bu rahatsızlık giderilmediği sürece dişlerde aşınmalar, çiğneme sorunları ve diş temizliğine engel olma gibi durumlarla karşılaşılmaktadır. Invisalign tedavileri sonrası bu problemlerle karşılaşılmamaktadır.

‘’Çapraz Kapanış’’ (Cross Bite)

Çenenin kapatılmasından sonra üst dişler, alt dişlerin iç kısmına kapanması sonucuna çapraz kapanış denmektedir. Bu rahatsızlık tedavi edilmediği sürece diş eti rahatsızlıklarına, diş aşınmalarına ve diş kayıplarına yol açmaktadır. Şeffaf plak yardımıyla çapraşık kapanış engellenmektedir.

‘’Açık Kapanış’’ (Open Bite)

Çene tamamen kapalıyken alt dişler ile üst dişlerin birbirine değmemesi durumuna açık kapanış denmektedir. Ağız kapalıyken bile alt dişler ile üst dişler arasında boşluk kalmaktadır.

Bu rahatsızlık giderilmediği sürece zamanla konuşma bozukluğu ve çiğneme sorunlarıyla karşılaşıla bilinmektedir.

Söz konusu ortodontik tedavi hizmetleri hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak, muayene imkanından faydalanmak ve tedavi talep etmek için Doç. Dr. Enis Güray’ın kişisel muayenehanesinden randevu talep edebilirsiniz. Web sitemiz ve sosyal medya hesaplarımızda yer alan iletişim adreslerimizden bize ulaşabilirsiniz.