Diş Gıcırdatma ve Eklem Düzensizlikleri

Diş Gıcırdatma ve Eklem Düzensizlikleri hastalıkları, günlük yaşamın konforunu doğrudan etkileyen, Ağız ve Diş Sağlığı alanında tedavi edilmesi mümkün olan sorunlardan bir tanesidir. Son yıllarda bireylerin, hayatın artan temposuna ayak uydururken ihmal ettiği ve tetiklediği sebeplerden dolayı vaka sayılarında artış görülmektedir.

Diş Gıcırdatma ve Eklem Düzensizlikleri, diğer birçok hastalık semptomu gibi strese de bağlı olarak oluşmaktadır. Aynı zamanda fiziki kayıplar ve özelliklerden dolayı da yaşanan eklem bozuklukları, bir anlık gerekçelerle değil, belirli bir zaman diliminden sonra hastalık olarak tespit edilecek aşamaya varmaktadır.

Diş Gıcırdatma ve Eklem Düzensizlikleri Nedir?

Tıp literatüründeki karşılığı Bruksizm olan Diş Gıcırdatma hastalığı, alt ve üst çene kemiğinin istemsiz şekilde kasılması ve dişler üzerinde baskı meydana getirerek dişler arasında sıkılaşma ve gıcırdama yaşanmasıdır.

Psikosomatik durumlar ve enfeksiyon hastalıklarından dolayı da yaşanabilecek diş gıcırdatma durumunun hekim kontrolü olmadan, evde kontrol edilmesi pek mümkün değildir.

Psikolojik desteğin de olumlu sonuçlar verdiği bu hastalık durumunun kronik hale gelmesi ve uzun süre müdahale edilmemesi durumunda ise cerrahi müdahaleye varana kadar birçok tedavi yöntemine ihtiyaç duyulabilir.

Söz konusu bu anomalinin etkileri olarak;

  • Ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek fiziki kayıplar
  • Dişlerin sürtünen bölgelerinde aşınmalar ve uç bölgelerde kırılmalar
  • Çene bölgesinde baskı ve bundan kaynaklı olarak gelişen baş ağrısı
  • Çene bağ bölgesindeki kıkırdaklarda zedelenme oluşması ve işlev kaybı

gibi etkilerin var olabildiği tespit edilmektedir.

Diş Gıcırdatma ve Eklem Düzensizlikleri Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Bruksizm hastalığının şu an için bilinen en yaygın sebebi stres ve psikolojik sebeplerdir. Hastalığın erken teşhis aşamasında klinik destek ürünleri kullanımı, oluşacak hasarın azalması için yeterli olabilmektedir. Bu aşamada aynı zamanda psikolojik destek almak da bir çözüm olarak hekimler tarafından tavsiye edilmektedir.

Hastalığın birey üzerindeki etkisi geçici değilse bu aşamada ortodonti alanında uzman olan hekimlerin müdahaleleri gerekmektedir.

  • Diş eksikliği
  • Yanlış tedavi
  • Uzun süreli şekilde hekime danışmadan uygulanan yanlış yöntemler
  • Kilitlenme
  • Kondil gibi kıkırdak yapılardaki hasarlardan kaynaklanan semptomlar

Diş gıcırdatma rahatsızlığının dozunu arttırarak eklem düzensizliklerine sebep olabilir. Bu sebepleri sağlıklı ve estetik bir şekilde aşmak için gece plağı kullanımı, eklem splintleri ve cerrahi müdahaleler uygulanabilmektedir.

Sorunlarınız hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.