Ortodonti ve Mini Vidalar, ortodontistlerin yaptığı muayene sonucunda tercih ettikleri, dişlerin hareket ettirilmesini sağlayan tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Kötü şekilde konumlanmış olan dişlerin doğal bir görünüm için hareket ettirilmesi dahilinde gerçekleştirilen bu uygulama modelinde, ağız bölgesine ilave vidalar yerleştirilmektedir.
Ortodonti ve Mini Vidalar; diş teli kullanımı gereken vakalarda, sadece tel kullanımı ile ideal sonuca varılamayacağı tespit edilen hastalarda uygulanmaktadır. Tel içerisinde düzeltilmesi için planlanan dişlerin içerisinde ayrıca bir müdahale gereken sorunlu dişlerin hareket ettirilmesi için diş etinden destek alınarak tamamlanmaktadır.
Ortodonti ve Mini Vida Nedir?
Ortodontik Mini Vida olarak da bilinen bu tedavi aracı aynı zamanda mikro vida, mini implant veya geçici ankraj cihazı olarak da bilinmektedir. Bir tedavi yöntemi değildir fakat gerekli durumlarda, tedavi sürecinde kullanılan minik vidalardan dolayı, son yıllarda kullanımı artan bir tedavi şeklinde ayrı bir alan olarak ön plana çıkmaktadır.
Ortodontistler mini vida uygulamasını, dişlerin tamamında ya da belirli bir bölgesinde var olan çapraşık durumu tolera etmek için kullanırlar. Metal araçlar ile birbirine bağlı olan, ağız bölgesindeki tüm dişleri kapsaması amacıyla üretilen tellere destek olarak diş etinden çene bölgesine bir bağlantı eklenerek olumlu sonuçlar alınması planlanır.
Söz konusu bu bağlantı için diş eti muayenesi yapılır ve kemik yapısının güçlü olduğu alana ortodontik müdahale ile mini vida monte edilir. Bu vidalar insan sağlığı ile yüksek ölçüde uyumlu metal vidalardır. Tedavi sürecinde kullanılması için üretilen diş teli ile bağlantılı olarak hem hareket kabiliyetine sahip olan bir mekanizma elde edilir hem de ağız hareketleri esnasında dahi, kötü konumlanmış olan dişin doğru konumuna kavuşturulması amaçlanır.
Ortodonti ve Mini Vida Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Tedavi sürecinden önce kullanıcı yorumlarını ve tedavi hakkındaki soruları araştıran hastalar için, elde edilen referans veriler, tedavi kararın alınmasında etkileyici olmaktadır. Konu hakkında yapılan bazı sorular şu şekildedir:
- Ortodontist mini vida yerleştirme işlemini nasıl yapar?
Tedavi uygulaması için lokal anestezi yapılır. Uygun bölgeye işlem yapılarak kemik üzerine vida takılır.
- Mini vida takılırken hasta ağrı hisseder mi?
Alanında uzmanlaşan ortodontistler, kullandıkları teknolojiler ve uyguladıkları anestezi ile hastaya ağrı hissettirmezler.
- Mini vida tedavisi ne kadar sürer?
Arızalı olan dişin hareket ettirilmesi için uygulanan bu tedavide, hasarlı dişin hareketinin tamamlanması ile tedavi sona erer. Hastalara göre farklılık gösteren bu süreç genellikle birkaç ay içerisinde tamamlanır.
- Tedavi sonrası mini vida çıkartma işlemi yapılır mı?
Doğru şekilde kullanılan ve antiseptik gargara destekleriyle bakımı yapılan vidalar, tedavi sürecinin sonunda genellikle anestezi uygulanmadan çıkartılmaktadır. Bölgesel tam iyileşme de bir iki gün içinde tamamlanmaktadır.