bruksizm

Bruksizm dişlerin genellikle gece uyku esnasında sıkılması ile karakterize bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık halk arasında diş sıkma veya diş gıcırdatma isimleriyle de bilinmektedir. Dişlere ciddi ölçüde zarar verme potansiyeli olduğundan diş sıkma hali kontrol altında tutulmalıdır.

Bruksizm belirtileri nelerdir? Diş gıcırdatması durumu, literatürde masseter adıyla bilinen, çene veya çiğneme kasları ile ilişkilidir. Bu kasların beklendiği gibi çalışmaması sonucunda, alt çene güçlü bir kuvvet ile üst çeneye baskı uygulamaktadır. Bunun sonucunda dişler de birbirine temas etmekte ve zarar görebilmektedir. Dişleri bu süreçte en iyi şekilde korumak gerekmektedir. Bu amaçla ortodonti uzmanı bir diş hekiminden randevu alınarak dişleri korumak amacıyla ilk adım atılabilir.

Bruksizm Nedir?

Halk arasında diş sıkma hastalığı olarak da bilinen diş gıcırdatma hali, eklem hastalıkları içerisinde değerlendirilebilmektedir. Diş sıkmak, dişler için yıkıcı olabilen bir eylemdir. Özellikle de uzunca bir süre devam etmesi halinde, dişlerin yerinden oynaması veya kırılması mümkün olabilmektedir. Peki bu durumun önüne geçebilmek için yapılması gerekenler nelerdir?

Dişlerin baskı kuvvetine maruz kalarak hasar almasının önüne geçebilmek amacıyla, diş hekimi randevusu gündeme gelmelidir. Randevunuzu ortodonti alanında uzmanlaşmış bir hekimden almalısınız. Doç. Dr. Enis Güray, ortodontik icatları dünya genelinde tercih edilen bir hekimdir. Dr. Güray’ın kliniğinden randevu almak ve sorularınızı iletmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

bruksizm

Ortodontist randevusu dişlerimi nasıl korur? Dişlerinizin ölçülerine göre özel olarak üretilecek diş plağı veya gece plağı sayesinde diş gıcırdatmanın olumsuz etkilerinden korunabilirsiniz. Kliniğimizde Türk Dişhekimleri Birliği tarafından ilan edilen fiyatlar geçerlidir. Ücretleri aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

İşlem KDV Hariç Fiyat (TL) %8 KDV Dahil Fiyat (TL)
Gece Plağı (Yumuşak) 1.495,37 ₺ 1.615,00 ₺
Gece Plağı (Sert Oklüzal Splintleme) 4.796,30 ₺ 5.180,00 ₺

Bruksizm Tedavisi

Diş sıkma eyleminin genellikle uyku esnasında meydana geldiğinden daha önce bahsetmiştik. Ancak daha nadir bazı vakalarda bu durum, kişi uyanıkken de gözlenebilir. Diş gıcırdatma neden olur? Başka bir deyişle uykuda diş sıkma neden olur? Bahsi geçen probleme yol açabilecek birden fazla faktör tanımlanmıştır. Bunların bir kısmın aşağıdaki listede bulabilirsiniz.

  • Depresyon, panik atak gibi psikiyatrik rahatsızlıklar
  • Uyku apnesi, Parkinson gibi nörolojik rahatsızlıklar
  • Uzun süreli stres veya kronik yorgunluk

Bunama (demans) ve dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu gibi problemleri olan hastaların da diş sıkma haline yatkın olabildikleri gözlenmektedir. Uyurken dişleri sıkmamak için ne yapmalı? Diş gıcırdatmasına yol açan etkenin ortadan kaldırılması veya ilgili kasın kontrollü olarak kısmen devre dışı bırakılması, tedavi edici olabilmektedir. Diş sıkma nasıl geçer?

Botoks uygulaması bu alanda etkisi kanıtlanmış bir işlemdir. Dişlerin sıkılmasından sorumlu olan, masseter adlı kasın bir ölçüde devre dışı bırakılması ile gerçekleştirilmektedir. Bir diğer yöntem ise çeşitli ilaçların kullanılmasıdır. Rahatsızlık eğer psikiyatrik veya nörolojik bir sebepten kaynaklanıyorsa ilaç tedavisi etkili olabilmektedir.

Bruksizm Egzersizleri

Gece diş sıkma tedavisi için birden fazla yöntem bilinmektedir. Bunlar arasında, diş gıcırdatmasına iyi geldiği bilinen bazı egzersizler de yer almaktadır. Bu egzersiz hareketleri, masseter kaslarına odaklanmaktadır. Çiğneme kaslarımız sayesinde besinleri parçalayabilir ve öğütebiliriz. Bu kaslar ile dişlerimizi sıkabiliriz, ancak ilgili faaliyetin kontrolümüz dahilinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Kontrolümüz dışında gerçekleşen ve kasların kasılarak çenenin bir ölçüde kilitlenmesine yol açan rahatsızlık, diş sağlığımız açısından istenmeyen durumdur. Egzersizler, her iki elin çenedeki masseter kaslarına konulması ve şakaklara doğru güç uygulanması ile gerçekleştirilmektedir. Aynı şekilde kulağın üst kısmından aşağı doğru bir hareket ile de tersi tekrarlanmış olur.

bruksizm

Uykuda diş sıkma tedavisi için nöroloji veya psikiyatri bölümleri ile ortodonti alanının birlikte çalışması gerekebilmektedir. Gece plağı olarak bilinen apareyler sayesinde dişlerinizin zarar görmesini önleyebilirsiniz. Bu apareylere bir ortodontist yardımıyla erişebilirsiniz.

Diş Sıkmasına Kesin Çözüm

Depresif bir dönem ya da uzun süren stres hali, diş sıkma problemine zemin hazırlayabilir. Bazen uyku apnesi ya da Parkinson gibi daha ileri durumlar da diş gıcırdatmasına sebep olabilir. Peki diş sıkma nasıl önlenir? Diş gıcırdatma veya diş sıkmanın çözümü nedir? Bu problemin tedavisini sağlayabilen farklı yöntemler bulunmaktadır. Bunlar kısaca aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.

  • Botoks
  • İlaç
  • Egzersiz

Diş gıcırdatma problemi için kesin çözüm nasıl sağlanır? Tek bir kesin çözüm metodu yoktur, çünkü diş sıkma rahatsızlığının farklı sebepleri vardır. Sebebi ortadan kaldıran çözüm, kesin çözümdür. Örneğin probleme yol açan faktör depresyon ise bazı ilaçların kullanımı çözümün anahtarı olabilir. Problem ne olursa olsun diş plakları sayesinde dişlerinizi koruma altına alabilirsiniz. Dişlerinizi en etkili şekilde muhafaza etmek için bizimle irtibata geçebilirsiniz.