Ortodonti Tedavisi ağız, diş ya da çeneyi ilgilendiren bazı problemlerin varlığında uygulanabilen, birden fazla yöntem içeren bir işlemdir.
Ortodonti tedavisi nedir nasıl yapılır? Genellikle çarpık, biçimsiz ya da hatalı konumlanmış dişlerin veya çenenin tedavisini içermektedir. Tedavi yöntemleri telli, telsiz ya da cerrahi olabilir. Bazen hastaya çeşitli fizik tedavi uygulamaları da önerilebilmektedir.
Ortodonti Tedavisi Fiyatları
Ortodonti fiyatı ne kadar? Ortodonti fiyatları, hangi tedavinin uygulanacağına ve hangi ek işlemlerin yapılacağına göre değişebilmektedir. Bu nedenle en doğru ve net fiyatları işlemin yapılacağı klinikten/merkezden öğrenebilirsiniz. Aşağıdan Türk Dişhekimleri Birliği’ne ait fiyat listesini inceleyebilirsiniz. Liste, bazı ortodontik tedavilerin önerilen fiyatlarını içermektedir.
ORTODONTİK TEDAVİ KDV Hariç KDV Dahil %8
Lateral Sefalometrik Film Analizi 171,30 185,00
Kemik Yaşı Tayini 101,85 110,00
Ortodontik Fotoğraf 101,85 110,00
Ortodontik Fotoğraf Tetkiki 78,70 85,00
Ortodontik Model Yapımı 171,30 185,00
Ortodontik Model Analizi 106,48 115,00
Ara Dönem Sefalometrik Film Analizi 152,78 165,00
Ara Dönem Model Yapımı 171,30 185,00
Angle Sınıf I Anomalilerinin Ortodontik Tedavisi 3.995,37 4.315,00
Angle Sınıf II Anomalilerinin Ortodontik Tedavisi 5.810,19 6.275,00
Angle Sınıf III Anomalilerinin Ortodontik Tedavisi 8.050,93 8.695,00
Sabit Kapanış Yükseltici Tatbiki (Kısa Süreli) 564,81 610,00
Lingual Teknikle Angle Sınıf I Anomalilerinin Ortodontik Tedavisi 3.375,00 3.645,00
Lingual Teknikle Angle Sınıf II Anomalilerinin Ortodontik Tedavisi 5.486,11 5.925,00
Lingual Teknikle Angle Sınıf III Anomalilerinin Ortodontik Tedavisi 7.310,19 7.895,00
Şeffaf Plaklar ile Ortodontik Tedavi (Ağır) (Plak Ücreti Hariç) 15.000,00 16.200,00
Ortodonti Tedavisi Nedir?
Belli başlı ağız ve diş sağlığı hastalıklarının ya da sorunlarının tedavi edilmesi işlemidir. Ortodonti alanında uzmanlaşmış diş hekimi unvan olarak ortodontist olmaktadır. Peki ortodonti hangi tedavileri yapar? İlgili bazı tedavileri aşağıdaki listede bulabilirsiniz.
- Çarpık veya çapraşık dişler
- Çeneye ilişkin sorunlar: kapanmada güçlük, açı sorunları, çene çıkması veya oynaması vb.
- Diş teli (şeffaf veya klasik diş teli)
- Invisalign (şeffaf plak)
- Diş sıkma veya gıcırdatma (bruksizm)
- Ortognatik cerrahi
Ortodontik ne demek? Ortodonti alanına yönelik herhangi bir şeyi tanımlamak için kullanılan bir kelimedir. Örneğin ortodontik tedavi ya da ortodontik hastalıklar gibi. Peki ortodonti nedir? Genellikle dişlerin konumlanmasıyla ilgili sorunları inceleyen bir diş hekimliği alt alanıdır. Örneğin alt çenenin iki adet kesici dişinin arka kısmında tekrar iki kesici dişin çıkması durumu ortodondik bir bozukluktur. Türkçe karşılıklarına bakacak olursak orto: düzgün, odons: dişler demektir.
Ortodonti Çene Tedavisi
Çenedeki bozuklukların halk arasındaki bilinirliği çok yaygın olmasa da birçok hasta bu durumdan muzdariptir. Çeşitli çene bozukluğu tipleri vardır. Bunlar,
- Üst çene önde olma hâli
- Alt çene geriliği
- Çenenin kapanmasındaki sorunlar veya zorluklar
- Çene darlığı
Eğer bu sorunlardan biri mevcutsa fazla vakit kaybetmeden bir ortodonti uzmanına görünmekte fayda vardır. Çenenin kapanmasındaki bozukluklar sağlam dişler üzerinde bir kuvvet etkisi oluşturarak onları zaman içerisinde zayıflatabilir ve dökülmelerine yol açabilir. Ya da kişinin yemek yemesini ve konuşmasını etkileyebilir. Bu yüzden problem ciddiye alınmalı ve tedavisi yapılmalıdır.
Ortodonti tedavisi Ankara ilinde pek çok merkez veya hekim tarafından yapılmaktadır. Devlet hastaneleri ile devlet kurumlarına bağlı ağız ve diş sağlığı merkezleri, ne yazık ki yalnızca 18 yaşından küçük hastaların ortodontik tedavi ücretlerini karşılamaktadır. Bu yüzden bu yaş grubunda ciddi bir yoğunluk oluşmakta ve ortodontik tedaviler için yıllar sonrasına bile randevu verilebilmektedir.
Bu olumsuzluklara takılmadan tedavi olmak için hangi yaş grubunda olursanız olun özel bir klinikten ya da merkezden randevu almak mantıklı bir seçenek olarak öne çıkmaktadır. Ortodontist Doç. Dr. Enis Güray, kişisel muayenehanesinde yıllardır tanı ve tedavi hizmeti vermeyi sürdürmektedir. Aklınızdaki sorular ve randevu talepleriniz için iletişime geçebilirsiniz.
Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavide izlenecek yol, hangi tedavinin yapılacağına göre değişiklik göstermektedir. Aynı şey ortodonti tedavisi ne kadar sürer sorusunun cevabı için de geçerlidir. Örneğin ortodonti diş teli tedavisini ele alalım. Diş teli için hem şeffaf hem de klasik tel yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan biri hastanın durumuna göre tercih edilebilmektedir.
Şeffaf diş teli, Invisalign (şeffaf plak) kullanılamayacak kadar ağır vakalarda, daha estetik ve şık bir görünüm için tercih edilebilmektedir. Klasik diş teli ise daha uygun bir maliyete sahiptir ve ağır vakalarda bile oldukça etkilidir. Bu nedenle iyi sonuçlar alınabilse de estetik görünüş açısından daha az tercih edilmektedir.
Diş telinin hastadaki kullanım süresi, hangi sorun veya sorunların tedavi edildiğine ve sorunun ağırlığına göre değişmektedir. Genellikle bu tedavi 1-3 yıl aralığında sürmektedir.