Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Diş gıcırdatma neden olur? Bruksizm adıyla da bilinen diş gıcırdatma ya da sıkma davranışının pek çok nedeni olabilir. Stres ve anksiyete, uyku sorunları, genetik faktörler, bazı ilaçlar, alkol ve kafein tüketimi bruksizmin en yaygın nedenleri arasındadır. Ancak sorunun asıl nedeninin tespit edilebilmesi için ortodonti uzmanı bir diş hekimine muayene olunmalıdır.

Diş gıcırdatma neden olur, pek çok insan tarafından merak edilmektedir. Bazı durumlarda kendiliğinden ortadan kalkan bu davranış; çoğu durumda kalıcı bir rahatsızlık oluşturur. Uzun süren bruksizm baş ağrısı, diş eti problemleri, çene ağrısı, yüzde şişlik gibi sorunlara yol açtığı için mutlaka tedavi edilmelidir. Aksi halde yaşam kalitesini düşüren büyük bir soruna dönüşebilir.

Diş gıcırdatmanın en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Sabahları baş bölgesinde ve şakaklarda hissedilen yoğun ağrı,
  • Çene kaslarında ve eklemlerindeki geçmeyen ağrılar,
  • Uyku problemleri ve sürekli yorgunluk hissi,
  • Diş etlerinde çekilme ve kanamalar,
  • Yüzde tek taraflı şişlik ve asimetriler.
Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Diş Gıcırdatması Neden Olur?

Stres, bruksizmin en yaygın nedenlerinden bir tanesidir. İnsanlar yoğun stres altındayken istemsiz bir şekilde dişlerini sıkabilir veya gıcırdatabilirler. Bunun yanı sıra uyku apnesi, rüya görme gibi uyku sorunları diş gıcırdatmaya neden olabilir. Dişlerdeki anatomik sorunlarla birlikte dişlerin düzgün sıralanmaması, diş sıkma ve gıcırdatmaya sebebiyet verebilir. Alkol, kafein, sigara da bruksizmi tetikleyebilir.

Bruksizm bazı ailelerde daha yaygın olarak görülmektedir. Bu sebeple bazı genetik faktörlerin bruksizme neden olabileceği düşünülmektedir. Parkinson ve Huntington gibi bazı nörolojik hastalıklar da istemsiz diş sıkma ve gıcırdatmaya yol açabilmektedir. Çocuklarda diş gıcırdatması ise diş çıkarma ve çene büyümesi döneminde rastlanan bir durumdur.

Pek çok insan uykuda diş gıcırdatması şikayetiyle diş hekimlerine başvurmaktadır. Diş hekimi tarafından hasta öyküsü değerlendirilerek kişiye özel bir tedavi planı oluşturulmaktadır. Diş sıkma tedavisinde gece plağı, masseter botoks, fizik tedavi gibi yöntemler uygulanabilir.

Diş Gıcırdatma Nasıl Düzelir?

Diş gıcırdatma alışkanlığından kurtulmak için öncelikle sorunun kaynağı belirlenmelidir. Bu sorunun psikolojik veya nörolojik nedenleri de olabilir. Bu nedenle psikiyatri ve nöroloji kliniklerinden randevu alınabilir.

Bruksizm tedavisi kişiye özgüdür. Diş hekimi tarafından hastanın durumuna en uygun tedavi seçenekleri değerlendirilecektir. Ancak diş sıkma ve gıcırdatma davranışını engellemek için şu yollara başvurulabilir:

Meditasyon, yoga, nefes egzersizleri gibi yollarla stresi azaltma tekniklerine başvurulabilir.

Çene kaslarını rahatlatmak için çene egzersizleri önerilmektedir.

Bu cihazlar dişler arasında tampon oluşturarak diş ve diş eti hasarını önleyebilir.

Çene kası olarak da bilinen masseter kasına botoks uygulanabilir.

Diş hizalama sorunları da bruksizme neden olabilir. Bu sorunların düzeltilmesi problemi ortadan kaldırabilir.

Şiddetli vakalarda hekim önerisiyle antidepresan veya kas gevşeticiler kullanılabilir.

Diş Gıcırdatma Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Bruksizm strese bağlı ortaya çıktığında, stres faktörlerinin ortadan kalkmasıyla hafifleyebilir. Çoğu durumda kendiliğinden geçmez ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Diş sıkma ve gıcırdatma tedavi edilmediğinde başka sağlık sorunlarına yol açabilir.

Sürekli diş sıkma ve gıcırdatma dişlerde aşınmaya, çatlaklara ve hatta kırılmalara yol açabilir. Aynı zamanda diş etlerinde çekilmelere ve diş eti kanamalarına da neden olabilir. Uzun süreli bruksizm yüzde asimetrilere, baş ve boyun ağrılarına, uyku bozukluklarına ve uzun vadede yaşam kalitesinin bozulmasına sebebiyet verebilir.

Diş plağı bruksizmi tedavi etmek için kullanılan bir ağız koruyucudur. Bu aparatlar uyurken ağza yerleştirilir ve bu sayede diş ve diş etlerindeki hasarın önüne geçilir. Gece plağı kullanan hastalarda uyku kalitesinde iyileşme, baş ağrılarında azalma, çene eklemlerinde rahatlama gözlenmiştir.

Diş sıkma tedavisi için kullanılan plaklar, ortodontist hekim tarafından hastanın ağız ve diş yapısına uygun olarak özel tasarlanmaktadır. Bu plakların yumuşak ve sert olmak üzere iki türü vardır. Hekim önerisi ve hastanın talebine göre uygun olan plak belirlenir ve hastaya özel üretilir. Amaç hasta için maksimum konfor sağlamaktır.

Gece plağı fiyatları her yıl Türk Dişhekimleri Birliği tarafından belirlenmektedir. Doç. Dr. Enis Güray kliniğinde TDB’nin ilan ettiği fiyatlar uygulanmaktadır. Bruksizm tedavisi, gece plağı, masseter botoks ve diğer işlemler için kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz.