malokluzyon-nedir

Maloklüzyon nedir? Dişlerin birbirine karşı olan pozisyonlarının nizami olmamasına maloklüzyon denmektedir. Bu problem aynı zamanda çenelerin düzgün konumlanmaması sebebiyle de meydana gelebilmektedir.

Maloklüzyon nedir? Tıp literatüründe, özellikle de üst ve alt çene azı dişlerinin birbirine karşı olan konumları incelenerek bozukluğun tespiti yapılabilir. Bu problemde mandibula olarak bilinen alt çene veya maksilla olarak bilinen üst çene daha önde olabilir. Kapanış problemleri kişinin yemek yemesini, konuşmasını veya çenesini hareket ettirmesini sorunlu bir hale getirebilir. Ayrıca estetik anlamda da sorunlar yaratacağından kişiye sosyal ve psikolojik anlamda da zarar verebilmektedir.

Kapanış Bozukluğu Ne Demek?

Malpozisyon diş ne demek? Malpozisyon tabiri, vücuttaki herhangi bir bölge veya yapının hatalı yerleşmesini/konumlanmasını tanımlamaktadır. Dişler söz konusu olduğunda bu durum, maloklüzyon olarak ifade edilmektedir. Maloklüzyon tedavisi kliniklerin ortodonti birimlerince gerçekleştirilmektedir. Peki ortodonti nedir?

Dişlerin çene üzerinde, kişinin hayat konforunu bozmayacak şekilde dizilmesine odaklanan alan ortodontidir. Bu alan aynı zamanda çene ve yüz morfolojisini etkileyen bazı yapısal problemlerin tedavisini de sağlayabilmektedir. Ortodontik tedavi almak için ne yapmalıyım?

malokluzyon-nedir

Doç. Dr. Enis Güray’ın kişisel muayenehanesinden randevu alarak dişler veya çene yapısı üzerindeki yapısal bozukluklar için tedavi alabilirsiniz. Enis Güray, Ez Slider gibi pek çok ortodontik apareyin mucidi konumunda olan bir bilim insanıdır. Kendi alanıyla ilgili güncel bilimsel gelişmeleri düzenli olarak takip etmektedir.

İskeletsel Maloklüzyon Nedir?

Kapanış bozukluklarının çene iskeletiyle ilişkili olduğu durumlar için iskeletsel maloklüzyon tabiri kullanılmaktadır. Kötü kapanışa yol açan durumun, çenelerin açısal olarak kötü konumlanmasından kaynaklandığı bilindiğinde cerrahi yaklaşımlarla tedavi gündeme gelmektedir. Maloklüzyon, dental veya iskeletsel problemlerle gündeme gelebilmektedir.

Çeneye ait problemlerin varlığında, ortognatik cerrahi yönteminden yararlanılmaktadır. Kapanış bozuklukları bu sayede etkili bir şekilde giderilebilmektedir. Alt ve üst çene bölgesinde yer alan düzensizlikler ile duruş bozukluklarının çözümü, ortodontik tedaviler kapsamında telafi edilmektedir. Peki maloklüzyonların sebepleri nelerdir?

malokluzyon-nedir
  • Heredite olarak da bilinen kalıtsal faktörler
  • Metabolizmadan kaynaklanan bazı hastalıklar
  • Çene yapısına zarar verebilecek bazı durumlar
  • Çevresel kaynaklı kaza gibi durumlar

Ağız ve diş sağlığına yönelik problemler ülkemiz toplumunda oldukça yüksek bir oranda gözlenmektedir. Ortodontik sorunlar da bu durumdan bağımsız değildir. Peki maloklüzyon tedavi ücreti ne kadar? Ücretler, tedavi içeriğine göre değişebilmektedir. İlgili listeye aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.

İşlem KDV Hariç Fiyat (TL) %8 KDV Dahil Fiyat (TL)
Ortognatik Cerrahi Ortodontik Tedavisi 11.518,52 12.440,00
Lingual Braket Tatbiki (Tek Diş) 305,56 ₺ 330,00 ₺
Vida Uygulaması (Tek Vida) 296,30 ₺ 320,00 ₺
Braket Tatbiki (Tek Diş) 305,56 ₺ 330,00 ₺

Sınıf 1 Maloklüzyon Nedir?

Angle sınıflaması nasıl yapılır? Angle, açı anlamına gelen bir kelimedir. Normal/beklenen bir kapanışla kıyaslandığında, ilgili dişlerin daha önde veya geride olma hali çeşitli derecelerle ifade edilebilir. Peki sınıf 3 maloklüzyon nedir? Bu sınıflandırmaları aşağıdaki listeden inceleyebilirsiniz.

  • Angle sınıf 1 maloklüzyon: Nötroklüzyon olarak da bilinir. Dikey konumda açık kapanış ya da sağ-sol eksende çapraz kapanışın görülebildiği kapanış bozukluğudur.
  • Sınıf 2 maloklüzyon: Maloklüzyonda angle sınıf 2, alt çene dişlerinin üst çene dişlerine kıyasla daha geride olduğu pozisyonu ifade etmektedir. Alt dişler, yaklaşık olarak bir küçük azı diş (premolar) kadar geride kalmıştır. Bu bozukluk distoklüzyon olarak da bilinmektedir.
malokluzyon-nedir

Sınıf 3 maloklüzyon: Angle sınıf 3 maloklüzyonda alt çene ileridedir ve alt çene dişleri, üst çene dişlerinin önünde konumlanmaktadır. Bu durum mezioklüzyon olarak da isimlendirilmektedir.

Maloklüzyon Tipleri

Kapanış bozukluklarının; çenelerin önde, geride veya çapraz konumda olmasından kaynaklanabileceğinden daha önce söz etmiştik. Maloklüzyon, kapanışı farklı şekillerde etkileyebilmektedir. Bu problem; bireyin yüz hatlarını değiştirmekte ve dişlerinin yapısından ötürü sağlıklı olarak kapanmasına engel olmaktadır. Özellikle de konuşma ve gülme sırasında özgüveni kaybettirecek koşulların var olmasına sebep olan maloklüzyonun farklı varyasyonları bulunmaktadır.

  • Çapraz kapanış
  • Açık kapanış
  • Derin kapanış
  • Ters kapanış
  • Gömülü diş
  • Çapraşıklık
  • Dişler arasında ayrıklık (diastema)

Nazomaksiller nedir? Bu tabir aslında iki Latince kelimenin bir araya getirilmesiyle oluşmuştur. Burun ve üst çene aralığındaki bir bölümü kastetmektedir. Nazo, buruna; maksiller ise üst çeneye ait anlamındaki kelimelerdir.

Dişlerin konumlanmasıyla ilişkili durumlardan kaynaklanan maloklüzyonlar, diş teli ve invisalign gibi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Ancak problem çenedeki deformasyonlar veya açısal bozukluklarla ilgiliyse cerrahi müdahale gerekli olabilmektedir.