Diş Teli Tedavisi

Diş teli tedavisi ortodonti alanında; çarpık dişler, diş dizilim bozuklukları ve bazı kapanış bozukluğu problemleri için uygulanmaktadır. Diş tel tedavisi, uzun yıllardan beri bilinen, uygulanan, altın standart bir tedavi metodudur. Tedavide başarı oranı yüksek, yan etkileri düşük olan bir uygulamadır.

Diş teli tedavisi öncesi sonrası kıyaslaması, diş teli kullanıcıları tarafından merak konusu olmaktadır. Tel tedavisi sırasında dişlere takılı bir şekilde duran braketler, dişlerin istenilen şekilde hizalanmasına yardımcı olmaktadır. İster düzgün hizalama için ister çene sorunlarını tedavi etmek için kullanılsın, diş tellerinin istenilen etkiyi yaratması belli bir zaman almaktadır.

Diş Teli Tedavisi
Diş Teli Tedavisi

Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş teli takma süreci, hastanın ortodonti alanında uzmanlaşmış bir diş hekimine başvurması ile başlar. Bu alanda ihtisas görmüş diş hekimleri ortodontist unvanı ile görev yapmaktadır. Ortodonti; dişlerin çene üzerinde hem fonksiyonel hem de estetik açıdan istenildiği gibi dizilmesine odaklanmaktadır. Ayrıca çene iskeleti problemleri de ortodontik yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.

Üst çene veya alt çenenin daha ileride/geride olduğu durumlarda veya diş çapraşıklıkları gibi rahatsızlıklarda hasta, hekim tarafından değerlendirilir. Radyolojik yöntemlerle çene ve dişlerin durumu gözden geçirilir. Sonrasında ise hastanın rahatsızlığına en uygun tedavi yöntemi hekim tarafından belirlenir. Bu aşamada hastanın talepleri de dikkate alınır.

Diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar? Bir ortodonti tedavisi, farklı varyantları içerebilir. Örneğin diş teli uygulamasının, şeffaf diş teli ve lingual diş teli gibi farklı alanları bulunmaktadır. Bu uygulamalar tedavinin görünürlüğünü düşürmekte ve estetik bir görünüme odaklanmaktadır. Diş teli süresi; uygulamanın hangi yöntemle yapıldığına ve vakanın ağırlığına göre değişebilmektedir. Ancak ortalama olarak 1,5 sene gibi bir süreden söz etmek mümkündür.

Diş Teli Hangi Durumlarda Takılır?

Dişe tel takma süreci, belli rahatsızlıkların varlığında hekim tarafından başlatılmaktadır. Diş teli uygulamasının farklı versiyonları olduğundan daha önce söz etmiştik. Peki bunların farkları nelerdir? Şeffaf diş teli sayesinde daha estetik bir gülüşe sahip olmak, tedavi devam ederken bile mümkündür.

Lingual ortodonti alanının bir uygulaması olan lingual (içten) diş teli ise büyük ölçüde ağızda görünmemektedir. Lingual, dile bakan anlamına gelen bir tabirdir. Bu teknikte diş teli, dişlerin dile bakan kısımlarına uygulanmaktadır. Böylece konuşma veya gülme esnasında ağızda tel olduğu anlaşılamamaktadır. Diş teli taktırmak, aşağıdaki ortodontik problemlerin varlığında gündeme gelmektedir.

Diş çapraşıklıkları
Kapanış bozuklukları
Çene iskeleti problemleri
Diş dizilim bozuklukları
Ayrık dişler (diastema)

Diş teli hangi durumlarda takılmaz? Diş telinin uygulanabilmesi için hasta belli sayıda dişe sahip olmalıdır. Karışık dişlenme adı verilen dönemde bu tedaviden yararlanmak mümkündür. Çocuk hastanın en azından 8-9 yaşlarında olması beklenmektedir. Diş teli için bir üst yaş sınırı bulunmamaktadır. Ancak hastanın diş ve çene kemiği yapısı sağlıklı olmalıdır.

Şeffaf Diş Teli Kaç TL?

Tedavide daha estetik seçeneklerden yararlanmak isteyen kullanıcılara hitap eden şeffaf tel tedavisi, yenilikçi bir yaklaşım sunmaktadır. Adım adım diş teli uygulamasına giden süreçte fiyat konusu hastalar ve potansiyel kullanıcılar tarafından merak konusu olmaktadır.

Diş teli gibi tedaviler için ortodonti fiyatları farklı yaş gruplarında değişiklik göstermektedir. Devlet hastanelerinde veya bakanlığa bağlı ağız ve diş sağlığı merkezlerinde çocuk hastaların masrafları bir ölçüde karşılanmaktadır. Bu oran %50’dir.

SGK karşılama oranından yararlanmak için 18 yaşından küçük olmak gerekmektedir. Ayrıca kişiye bakmakla yükümlü olan kişinin ya da kendisinin SGK’li olması gerekmektedir. Şeffaf diş teli gibi lingual diş teli uygulaması da son dönemlerde popüler bir yöntem olarak öne çıkmıştır.

Diş Teli Tedavisi