Çocuk diş teli, dişlerin hizalanması ve çene yapısının düzeltilmesi için kullanılan ortodontik bir tedavi yöntemidir. Diş teli kullanımı, genel olarak çocukların diş gelişiminin tamamlandığı dönemden itibaren başlar. Bu yaş aralığı 10-14’tür.
Çocuk diş teli kullanımı ile ileride oluşabilecek çene bozukluklarının önüne geçilmiş olur. Bu bozukluk giderilmezse uykuda bozulmalar, yeme-içmede problemler yaşanabilir. Ağızda tam açıklık sağlanamaz. Bu da hayat kalitesini oldukça düşürür.
Çocuklarda diş teli tedavisini gerektiren durumlar şunlardır:
Bu gibi bozuklukların varlığı diş teli ile önlenebilir.
Çocuk Diş Teli Fiyatları
Diş teli tedavilerinde farklı ortodontik malzemelerden yararlanılır. Bu nedenle kullanılan malzeme ve yapılan tedavi şekline bağlı olarak fiyatlarda değişiklik görülebilir. Kaliteli malzeme kullanımı ortodontik tedavinin başarısını artırır.
Diş teli tedavisinde diş yapısındaki bozukluk oranı fiyatı etkileyen temel nedenlerden biridir.
Diş teli tedavisinde kullanılan yöntemler ve tedavi seçenekleri çeşitlilik gösterir. Bu tedavi yöntemlerine örnekler şunlardır:
En yaygın kullanılan yöntemlerden biridir. Metal braketler diş yüzeyine yerleştirilir, tellerle bağlanır. Bu braketler sağlam yapıdadır, genellikle kopma ya da kırılmaz görülmez. Genel olarak ekonomiktir.
Eğlenceli olması açısından kullanılır. Renkli diş alternatifleri mevcuttur ve genelde çocukların tercihine bırakılır.
Dişlerin düzgün hizalanmasına yardımcı olur, görünmeyecek derecede şeffaftır. Bu plaklar yemek yerken, diş fırçalarken çıkarılabilir. Bu sayede hijyenin korunmasını kolaylaştırır.
Lingual diş teli genelde estetik kaygısı olan çocuklar tarafından tercih edilir. Bu braketler dişlerin iç tarafına yerleştirilir ve karşıdan görünürlüğü yoktur.
Çocuklarda diş teli tedavisi estetik açıdan olduğu kadar sosyal yaşantıda da önemlidir. Bu nedenle diş teli tedavisi ile bu problem kolayca ortadan kaldırılır.
Çocuklarda diş teli tedavisi ile düzeltilebilen bozukluklar şunlardır:
Bu ve benzeri bozuklarının görülmesi durumunda planlanacak uygun bir tedavi yöntemi ile yüz güldürücü ve kalıcı sonuçlar alınır.
Çocuklarda Diş Teli Ne Zaman Takılır?
Bebeklik dönemi itibarıyla çıkmaya başlayan süt dişleri, 2 yaşında tamamlanır. Bu yaştan sonra da düzenli bir hekim kontrolü gerektirir. Hekim kontrolü dişlerin düzenli çıkışının takibi açısından önemlidir.
Yedi yaştan itibaren süt dişleri dökülmeye başlar. Daimî dişlerle birlikte diş yapısı da ortaya çıkar. Tespit edilen çarpıklık, eğrilik durumlarında diş teli tedavisi önerilir.
Ortodonti tedavisi her yaş grubu için uygulanabilir bir tedavi yöntemidir. Ancak çocuklarda gelişim evreleri vardır. Bu evreler atak dönemi olarak adlandırılır. Diş tedavilerinin bu atak döneminde yapılması gelişimsel açıdan önerilmez.
Çocuklarda diş tedavisinin kaç yaşında yapılacağı ile ilgili olarak uzmanlar, 10-14 yaş aralığını önerir. Ancak erken dönemde tedavi gerektiren bozukluklar da görülebilir. Bu gibi durumlarda erken tedavi önerilir. Tedaviye erken başlanması başarı şansını artırır.
Diş Teli Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
- Erken dönemde yapılan ortodonti tedavisi ile dişlerdeki çarpıklıklar düzeltilir.
- Çene gelişimi düzgün bir şekilde ilerler.
- Ağız kapanıklığı sağlanır, böylelikle ağızdan solunum önlenmiş olur.
- Dişlerin dizilimi istenen düzeyde olur.
- Çene kapanma problemi çözülür, böylelikle uyku kalitesinde artış sağlanır.
Bu tedavilerin çocukluk döneminde tamamlanması önemlidir. Bu dönemde yapılan tedaviler ile sağlıklı diş gelişimi sağlanmış olur. Bu, ağız ve diş sağlığı açısından da oldukça önemlidir.
Aile tarafından yapılan düzenli kontrollerde bu bozuklulara rastlanması ile tedavi süreci hemen başlatılmalıdır.
Diş teli ve tedavi seçenekleri için alanında uzman bir hekimle tedavi planlaması yapmak, erken dönemde müdahalenin önemini ortaya koyar.