Maloklüzyon

Maloklüzyon; literatürde “kötü kapanış” olarak da adlandırılan bu rahatsızlık, genellikle çocuklarda görülmektedir. Dişlerin olması gereken yerde olmaması, yan veya ters çıkması ya da boyutlarının farklı olmasından kaynaklanan bir kapanış bozukluğudur.

Maloklüzyon teşhisini  Bir hastalık olarak tanımlamamız doğru değildir. Çünkü sağlık açısından insan sağlığına bir zararı yoktur. Maloklüzyonun yoğun olarak görüldüğü dişlerde, diş aralıkları sıkı ve çarpık olduğundan dolayı bazı dişleri temizlemek zor olabilir. Tamamen estetik görünümle alakalı olan bu durum dişlerin yanlış büyümesi fark edildiğinde uzman bir ortodontiste gidilerek tedavi edilmelidir.

Maloklüzyon Nedenleri Nelerdir?

Maloklüzyon, birçok nedenlerden dolayı kişilerde görülebilmektedir. Genetik faktörler ve çevresel faktörler, maloklüzyonun oluşmasındaki en büyük etkendir.

“Doğumsal Anomaliler”

Dudak-damak yarığı, hemifasiyal mikrozomi, apert sendromu ve cruzon sendromu gibi anne karnında oluşan bu rahatsızlıklardan dolayı maloklüzyon görülebilmektedir. Bu rahatsızlıklardan dolayı çenenin gelişiminde ve dişlerin diziliminde problemler meydana gelmektedir. Bazı durumlarda ise yüzün asimetrik görüntüsünü bozacak derecelerde olabilmektedirler.

“Genetik Faktörler”

Çene bozuklukları, kalıtımsal diş eksiklikleri, gömülü diş, dar üst çene ve çapraşıklık problemlerde kalıtımsal olarak anne karnındaki çocukta görülebilmektedir. Bu nedende dolayı yeni doğan çocuklarda bu rahatsızlıkların görülmesi mümkündür.

“Süt Dişi Kayıpları”

Küçük yaştaki çocuklarda süt dişi çürümesi sıklıkla görülmektedir. Bu nedenlerden dolayı gelişim evresinde olan çocukların diş dizilimlerinde kaymalar meydana gelebilmektedir. Kaymaları engelleyebilmek için kaybedilen dişin yerine yer tutucu konulması gerekmektedir. Aksi taktirde zamanla dişlerde kaymalar görülmektedir.

“Alışkanlıklar”

Dil itme, dil emme, parmak emme, uzun süre emzik veya biberon kullanma, dudak emme, kalem ısırma, tırnak yeme gibi kötü alışkanlıklar da diş ve çene yapılarında bozukluklara sebep olmaktadır. Erken yaşta bu alışkanlıklardan vaz geçilmediği sürece ileri yaşlarda göle görülür sorunlarla karşılaşılmaktadır.

“Daimî Diş Kayıpları”

Erişkin yaşta çürük sebebiyle çekilen daimî diş boşlukları protetik olarak tedavi edilmediği taktirde, komşu dişlerde devrilme, çekim boşluğundaki yerin daralması ve çiğneme alışkanlıklarında değişikliklere sebep olmaktadır.

Maloklüzyon Sınıflandırılması

Günümüzde birçok sınıflandırma olmasına rağmen en çok Angle sınıflandırması kullanılmaktadır. 1890 yıllarında Edward H. Angle tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Maloklüzyon sınıflandırmasının geliştirilmesi, ortodontinin gelişiminde önemli bir adımdı. Sadece ana maloklüzyon tiplerini alt bölümlere ayırmakla kalmadı, aynı zamanda doğal dişlerdeki normal oklüzyonun ilk açık ve basit tanımını içermektedir. Angle maloklüzyonları 3 sınıfa ayrılmaktadır. Bu sınıflamalar;

  • Sınıf I (Nötroklüzyon)
  • Sınıf II (Distoklüzyon)
  • Sınıf III (Mesioklüzyon, Prognati İnferior)

olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sınıflandırmalar kullanılarak tedavi yapılmaktadır. Maloklüzyon sonucu ortaya çıkan semptomlar, ortodonti alanında kullanılan ekipmanlar tarafından tedavi edilmektedir.

Maloklüzyon Rahatsızlıkları Nelerdir?

Maloklüzyon, dişlerdeki kötü kapanış olarak tanımlanmaktadır. Gelişim çağında çeneler düzgün gelişemezler ve dişler düzgün olarak sıralanamazlar. Bu da alt ve üst çenedeki dişlerin eğri, çapraşık yerleşmesine veya çene yapılarında bozukluklar meydana gelmektedir. Maloklüzyondan kaynaklı insanlarda en çok görülen rahatsızlıklar;

  • Çapraz kapanış
  • Açık kapanış
  • Derin kapanış
  • Diş eksikliği
  • Gömülü diş
  • Çapraşıklık
  • İleride konumlanmış ön dişler
  • Alt çenede gelişim geriliği
  • Alt çenede gelişim fazlalığı
  • Üst çenede gelişim geriliği
  • Üst çenede gelişim fazlalığı

olarak söylememiz mümkündür. Bu rahatsızlıkların tedavileri, uzman ortodontistler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu tarz rahatsızlıklara sahipseniz öncelikle uzman bir ortodontist tarafından muayene olmanızı önermekteyiz.

Maloklüzyon